Menu
A+ A A-

Allergiewijzer

Bakkerij Dunnewind probeert u zo goed mogelijk te informeren. Niet alleen via onze medewerkers, maar ook via deze website. Hieronder vindt u een beschrijving van de meest voorkomende allergieën. Ook kunt u onder ieder product op de website een overzicht vinden van de aanwezig allergenen.

Voedselallergie of - overgevoeligheid is een verzamelnaam voor overgevoelige reacties op voedsel. Er is sprake van voedselallergie als het afweerapparaat van het lichaam antistoffen maakt tegen bepaalde voedselbestanddelen, zoals eiwitten die voorkomen in koemelk en kippenei. Bepaalde voedingsmiddelen geven naar verhouding vaker een reactie, zoals koemelk, kippenei, tarwe, pinda en noten. Hieronder vindt u een uitleg van de meest voorkomende allergieën. De klachten die kunnen optreden bij overgevoeligheid lopen zeer uiteen. De meest voorkomende klachten zijn eczeem, galbulten, diarree, krampen, astma, migraine.

In principe kunnen alle broodbestanddelen overgevoelige reacties geven. Dit zijn bijvoorbeeld tarwe, gluten, melk, ei, gist en soja. 

Tarwe

In bijna alle broodsoorten zit tarwe verwerkt. Speltbrood is het meest voorde hand liggende alternatief. Spelt is een graanvervanger voor tarwe, het werd duizenden jaren geleden al gebruikt door de Egyptenaren.

Gluten

Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver.
Meel, bloem maar ook moutmeel is gemaakt van deze granen en bevat gluten. Bij Bakkerij Dunnewind kunt u glutenvrij brood verkrijgen. Dit wordt geleverd vanuit de vriezer.

Kippenei

Eieren zijn een veelvoorkomende grondstof in producten van de bakkerij. Ook een aantal bakkerijgrondstoffen bevatten eieren of daarvan afgeleide producten. Bij overgevoeligheid voor kippenei is voorzichtigheid met spijs en banket geboden.

Koemelkeiwit

Koemelkeiwit komt voor in melkpoeder en kaas, maar ook in ingrediënten als weipoeder en boterconcentraat. 

Lactose

Lactose is melksuiker. Koemelkeiwit bevat tevens lactose. Lactose komt in bijna alle van melk afgeleide producten voor, behalve in gerijpte kaas. 

Soja-eiwit

Soja-eiwit in bakkerijgrondstoffen komt voor in ingrediënten als sojameel of sojabloem. Soja-eiwit wordt niet veel gebruikt, maar komt in alle producten in een zeer kleine hoeveelheid voor.

Noten

Noten of schaalvruchten worden in de bakkerij regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld  aan amandelen, walnoten, hazelnoten, en pistachenoten. Pinda’s zijn als peulvruchten een goed alternatief voor noten.

Pinda’s

In de bakkerij wordt gewerkt met halve pinda’s of pindastukjes, maar ook met pinda-olie of arachide-olie. Arachide-olie wordt alleen gebruikt om de broodblikken in te smeren.

 

Heeft u nog specifieke vragen over mogelijke aanwezige stoffen? Vraag er naar bij onze één van onze medewerkers.

telefoonnummerFacebook